Aikido a luat nastere din principiile Cerului (Ten), Pamantului (Chi) si Omului (Jin). Ca atare, e necesara o intelegere profunda a lucrarilor misterioase ale Marii Cai a Universului, Kotodama. In acelasi timp, aceasta Cale este si drumul catre adevarata pace pe pamant, si implinirea Tinutului Pur in aceasta lume. Aceasta inseamna ca, pe masura ce avansam pe Cale, trebuie sa pastram in inima noastra in permanenta adevarul, binele si frumosul, care reprezinta esenta Marii Iubiri a Universului.
Legile universului guverneaza in egala masura si Marea Cale Martiala (Budo). De aceea trebuie sa cercetam calea razboinica din vechime, avand grija in acelasi timp sa nu patam spiritul razboinic al artistilor martiali dinaintea noastra. Asta inseamna ca trebuie sa ne gandim cu seriozitate la spiritul maestrilor anteriori. Acest lucru inseamna la randul lui sa intelegem rostul acestei cautari.
Cautand in acest fel, totul va fi de fiecare data nou. Asa cum miscarile corpurilor ceresti sunt mereu aceleasi si totusi noi in fiecare zi, asa trebuie practicata si calea martiala, cu intentia de a o recrea de fiecare data. Realizarea armoniei universale nu este un lucru usor, si totusi acest trup si acest spirit ni s-au dat exact in acest scop. Calauziti de spiritul universal, consider ca e de datoria noastra sa cautam a realiza adevarata pace pe pamant.
Aikido a luat nastere din armonizarea principiilor sabiei traditionale, sulitei si artei corporale (tai jitsu). Cu toate acestea, menirea aikido nu este aceea de a ii invinge pe altii, de a fi victorios in orice infruntare sau de a face posibila victoria fara confruntare. Misiunea aikido este pur si simplu aceea de a te face victorios in raport cu propria ta misiune universala. Cu alte cuvinte, a practica aikido inseamna sa te misti in armonie cu miscarile universului. E esential sa intelegem importanta acestui lucru.
Gandind in acest fel, e important sa continuam antrenamentul spiritual (shugyo) tinand seama de miscarile universului, cu alte cuvinte, privind cu atentie la adevarata imagine a acestuia. Dupa care este esential sa recream aceasta imagine autentica a universului in noi insine. Se pare ca lumea e plina de oameni neinteresati de aceasta autentica imagine a universului; suferinta insa ia nastere tocmai dintr-o asemenea lipsa de armonizare cu legile universale.
De aceea trebuie sa ne straduim sa pasim pe Marea Cale a Universului. Tot din acest motiv trebuie sa ne unificam mintea cu trupul, sa tinem seama de cele trei lumi (vizibila, ascunsa si divina) si sa guvernam lumea pasind pe Marea Cale a Pacii. Toate lucrurile sunt manifestari ale fortei vitale concentrice care este originea universului insusi. Aceasta inseamna ca adevarata forma a universului este exprimata in principiile universale.
Practicantii aikido ar trebui sa mediteze adanc asupra acestui izvor universal. Sper ca ei pot trai in aceasta lume tinand seama de spiritul iubirii si protectiei tuturor fiintelor vii in acord cu Marele Spirit al Universului. Cele de mai sus inseamna pur si simplu ca trebuie sa studiem cu atentie adevaratul chip al tuturor fenomenelor materiale si spirituale din univers, sa facem aceasta invatatura o parte din noi insine si sa folosim aceste lucruri drept baza pentru propria noastra iluminare. Acest lucru trebuie facut prin autoanaliza si un continuu proces de reflectie, ca si prin permanenta evolutie ce deriva din antrenamentul Tanren.
In cele din urma, suntem obligati sa ne implinim misiunea universala, fiecare in parte. Rezultatul acestui lucru este unificarea spiritului cu trupul si a intregii creatii cu noi insine intr-o armonie desavarsita. A practica aikido inseamna a respecta principiile universale asa cum se aplica ele lucrurilor de ordin material si spiritual deopotriva si de a nutri spiritul iubirii si protectiei tuturor fiintelor vii, realizand totodata importanta faptului de a ne afla pe taramul “Masa-Katsu, A-Gatsu, Katchi Haya-Bi” (Adevarata victorie este victoria asupra sinelui; fie ca aceasta sa aiba loc de indata!). Aikido, inainte de orice altceva, presupune o introspectie atenta in adevarata natura a universului.
Componentele principale ale antrenamentului Aiki sunt exerciţiile legate de Ki şi principiul Tanren (Tanren-Ho). Cea mai extremă formă de antrenament cu privire la Ki e o luptă reală pe viaţă şi pe moarte. În Budo nu exista la origine competiţia care predomină în ziua de azi în majoritatea sporturilor. Aceasta, pentru că în Budo o astfel de întrecere duce invariabil la riscul de a te răni serios sau chiar la moarte. Mai mult decât atât, e o mare greşeală să cauţi competiţia şi lupta, de vreme ce faptul de a produce cuiva vătămări letale e cea mai mare crimă pe care o poate face un om.
Din timpuri străvechi, în Japonia principiul călăuzitor al Budo a fost acela de a evita rănirea sau luarea vieţii adversarului. Adevăratul Budo este Calea Marii Armonii, a purificării trupului şi minţii (Misogi). Budo este, cu alte cuvinte, guvernat de principiul că, pentru a pune în aplicare legea Cerului pe pământ, mai întâi e necesar să îți rezolvi propriile probleme şi să te pleci smerit în faţa celor zece mii de lucruri (metaforă a universului – n. tr.) Din acest motiv sunt întristat de învăţăturile celor care ştiu foarte puţine despre adevăratul Budo despre care vorbesc, şi care au decăzut în forme beligerante de arte marţiale, care s-au dezvoltat mai târziu în istoria ţării noastre.
Multă lume are impresia că nu am pierdut niciodată și nu am suferit nici o înfrângere. Acest lucru nu este adevărat; de fapt, am avut parte de numeroase eșecuri în trecut, majoritatea fiind cauzate de o slăbiciune de un fel sau altul. La un moment dat, spre exemplu, călătoream în prefectura Kanagawa pentru a face o demonstrație și un antrenament de Aiki la departamentul local de poliție. Acolo am fost întâmpinat de partenerul meu, care întâmplător era un instructor de Judo foarte înalt. La un moment dat în timpul demonstrației când încercam să explic un aspect al tehnicii, partenerul meu a opus rezistență, și astfel i-am vătămat încheietura.
Însă ca urmare a acestei întâmplări mi-a fost dată o lecție spirituală importantă, și anume aceea de a nu acționa împotriva Căii, de a nu merge împotriva naturii, de a păstra o atitudine atentă, iubitoare față de partener în permanență. În urma acestui incident am luat decizia de a adopta o atitudine complet binevoitoare față de partener. Un alt eșec din trecutul meu a avut loc într-un sătuleț de pescari în timp ce călătoream prin țară. Acolo am întâlnit un luptător amator de sumo foarte zdravăn, care avea cam 1.80 metri și în jur de 100 kg. M-a provocat rapid la luptă, iar eu am acceptat. Nu am fost învins, dar nu reușeam deloc să îl prind ferm datorită sudorii care făcea corpul lui foarte lunecos. După o vreme am început să obosim amândoi, moment în care am descoperit secretul faptului de a controla un partener cu un singur deget, controlându-i Ki-ul. Așa a luat naștere principiul antrenamentului Tanren din Aiki.
Privind spre trecut în acest fel, veți observa că am avut și eu parte de eșecuri. Cu toate acestea, fiecare eșec a generat o lecție sau tehnică, rezultatul cumulativ final fiind împlinirea Căii Aiki. Pe lângă aceste pățanii mai sunt și multe altele, situații de viață și de moarte în care am fost atacat cu săbii de lemn și, în câteva rânduri, cu săbii reale. Prin astfel de experiențe am fost capabil să intru pe această Cale a Antrenamentului Spiritual (Shugyo) pe care îl continui și astăzi.
O-Sensei Morihei Ueshiba