AIKIDO-ATITUDINE
Sfaturi privind atitudinea elevului faţă de antrenament
In timpul antrenamentului, o miscare de Aikido gresit executata poate sa-i dauneze partenerului. Deci, respecta indemnurile instructorului si nu transforma antrenamentul intr-o intrecere de forta, cu totul nefolositoare. Nu trebuie sa dovedesti ceva, trebuie numai sa inveti si sa descoperi lucrurt noi! Antrenamentului trebuie sa fie o placere, sa se desfasoare cu viteza redusa pentru evitarea accidentelor, fara nervi sau isterie.
Scopul Aikido-ului este imbunatatirea sanatatii corpului si a mintii; Aikido nu este un simplu sport, ci o disciplina intelectuala!
Fii bine dispus in timpul antrenamentului. Lucreaza pana la nivelul de oboseala la care mai poti vorbi usor, fara sa gafai, deci fara surmenare!
Crede cele spuse de instructor, chiar daca nu intelegi totul. Exerseaza cu convingere si vei intelege !
Cele spuse de instructor reprezinta doar o parte din ce ai de invatat. Maiestria se obtine numai prin studiu individual intens si, mai ales, sincer .
Nu te lasa invins de greutati! Numai cu perseverenta se poate atinge scopul ales de bunavoie de tine.
Incearca sa te antrenezi cu cat mai multi parteneri. Deseori inveti mai mult daca lucrezi cu un incepator decat cu un avansat. A-i invata pe altii face parte din antrenamentul tau: impartaseste si altora cunostintele tale si progresul intregului grup va fi in folosul tau.
Nu te antrena cu un partener nou daca nu-i cunosti nivelul tehnic!
Aikido este o metoda de aparare impotriva mai multor adversari. Deci, trebuie sa perfectionezi executia fiecarui procedeu, astfel incat sa poti face fata nu numai celui ce te atac, ci si celorlalti care te inconjoara .
Angajeaza-te voluntar la orice actiune folositoare intregului grup: curatirea salii, aranjatul saltelelor, caratul diverselor obiecte, indeplinirea unor sarcini cerute de instructor, demonstratii etc.
Cine are un nivel (grad) mai ridicat, are si responsabilitati mai mari.
„AlCI SI ACUM” trebuie sa dai tot ce ai mai bun in tine.
Nu te grabi sa imiti ceva din Dojo (sau de oriunde) pana nu judeci singur daca modelul respectiv este demn de urmat. Exemplele proaste sunt mai numeroase decat cele bune.
Daca ti-ai fixat un scop, nu-l schimba pana ce nu l-ai atins!
Nu uita ca Aikido este un mod de a trai si ca adevarata verificare a
sinceritatii si a insusirii Aikido-ului se face in afara Dojo, in viata de toate zilele!
Antrenamentul de Aikido se continua si in afara Dojo–ului. Forma predominanta in afara salii este antrenamentul spiritual, fara a-l exclude si pe cel fizic.
Nu pierde nici un moment liber fara a te gandi, fara a practica Aikido.
La antrenamente se executa exercitiile care trebuie facute, nu acelea care plac sau pe care le cer elevii.
Un Uke bun, care ataca si cade corect este un ajutor nepretuit.
Atacul trebuie sa fie convingator, Uke sa impinga sau sa traga cu Ki. Incepatorii gresesc adeseori prin exces de politete, sau din lipsa de Ki, si in aceasta situatie atacul nu are nlci un sens si nu ai de ce sa te aperi.
La procedeele de fixare (Kamate Waza) Nage nu trebuie sa exerseze cu amabilitate. Din contra, se va lucra cu convingere, pana ce Uke bate in saltea, semnalizand durerea.
Daca exersezi procedeele de baza mult tirnp cu diversi parteneri, fara sa vrei vei constata ca procedeele grele „vin” fara sa le cauti.
Un elev avansat se recunoaste dupa urmatoarele: se misca cu gratie, corpul este foarte vertical, are mare stabilitate sj forta.
Calea BUDO-AIKIDO ne unifica cu universul, ne face sa iubim si sa aparam cu marinimie orice fiinta. Tehnicire BUDO sunt numai mijloace prin care se atinge acest ideal.”