AIKIDO-SPIRIT
Spiritul DOJO
Practica unei arte martiale incepe si se termina cu curtoazie si respect fata de sine si fata de altii, prezenti fizic sau numai in mintea noastra. Nici un Budo (Aikidoka) nu face exceppe de la aceasta regula.. Fara o stricta eticheta nu existaBUDO-AIKIDO. E vorba de un ansamblu de gesturi precise aparent ridicole pentru un observator din exterior, dar al carui formalism corespunde mai multor scopuri:
- sa aminteasca practicantului necesitatea unui comportament impregnat de demnitate, care-l va face sa-si mentina prezent spiritul pe finalitatea muncii sale.
- sa-i aminteasca, prin regulile de politete, ca arta martiala este a arta de a trai cu altii.
- sa-i calmeze spiritul provocand a ruptura cu lumea exterioara ale carei griji cotidiene, oboseli, au fost lasat in vestiar.
Ceremonialul simbolizeaza puritatea.
- sa-i pregateasca mentalul incepand astfel concentrarea
- sa-i alunge orice gesticulare inutila si sa o inlocuiasca prin cateva miscari intens traite, constientizand ceea ce poate avea intr-o confruntare reala.
- Ceremonialul Buda este ceea ce am putea numi „spiritul dojo” .
Fara spiritul corectarii si umilintei pe care fjecare practicant trebuie sa-l simta intens cand trece din vestiare in aerul de lucru al dojo, devine sport, nu Aikido.